Historie

Het begon allemaal in 1958.

Bij de plaatselijke fotozaak van Joop Lamme (vanaf 1985 Foto Blom) blijven sommige klanten vaak lang napraten en de donkere kamer bezoeken. Hierdoor ontstaat het idee een fotoclub op te richten en aldus gebeurt: op 28 februari 1958 vindt boven de fotowinkel van Joop Lamme de oprichtingsvergadering plaats. De vier oprichters waren Co Blok (de eerste voorzitter), Joop Lamme, Jaap Groot en Wim Kuijper, een naam die we 50 jaar lang steeds weer tegenkomen! Van deze oprichtingsvergadering is nog een prachtige foto in het archief aanwezig.

De club gaat al snel van start en de eerste ledenlijst vermeldt 21 leden. Ledenlijsten van de volgende jaren geven aan dat het verloop niet zo erg groot is en jarenlang is het aantal leden zo rond de 20-25 leden gebleven. De eerste clubavonden worden gehouden bij Café Vriens op Oud Over. Er zijn nog veel foto’s uit de beginperiode bewaard en die geven aan dat het erg gezellig geweest moet zijn.

Een van de activiteiten die nog lang zal blijven bestaan, is het rouleren van foto-tijdschriften onder de clubleden (de administratie in schoolschriftjes in de vorm van namen van leden, jaargang en nummer van het fotoblad, kruisjes en rouleerschema’s bestaat nog steeds in het archief). Vrij snel al, wordt de club lid van de BNAFV, de Bond van Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen. In 1963 wordt het eerste lustrum gevierd met een tentoonstelling van 80 foto’s in De Licht≠kring en een film over Koninginnedag in Loenen, vervaardigd door de heren N.Otto en Joop Lamme. Er zullen er nog vele volgen.